CatalanEnglishFrenchItalianSpanish

Història

Fris Cronològic
1923 - 1931

Període
1923-1931

LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA. PROJECTES DE CONSTRUCCIONS ESCOLARS I PERSECUCIÓ DE LES INICIATIVES INNOVADORES

La dictadura de Primo de Rivera implicà un important fre a les experiències innovadores, moltes de les quals van seguir però en un ambient de semi clandestinitat. El règim aprofità el sistema educatiu per encervellar les ments, tot i que no s’aconseguí la depuració i el daltabaix que va portar a terme, anys desprès, la dictadura franquista. La política de grans obres es concretà en el camp educatiu en les construccions de nous grups escolars, tot i que tampoc no s’aconseguiren locals per a les necessitats d’escolarització. 

La dictadura va militaritzar la societat. Aquesta imatge recull una desfilada en el “día de la raza”; aquesta denominació porta implícita la càrrega ideològica totalitària.

Trets històrics

El 1917 el règim polític de la restauració estava absolutament desprestigiat i va entrar en una profunda crisi. L’enfortiment del moviment obrer, la recessió econòmica, el desastrós final de la guerra del Marroc, la inestabilitat a l’exèrcit, l’increment de les forces republicanes i socialistes van acabar amb el cop d’estat del general Primo de Rivera, en aquells moments capità general de Catalunya, que va generar un període de govern dictatorial amb el vist-i-plau del rei Alfons XIII

Si bé la dictadura va ser ben vista o tolerada per alguns sectors, l’escola va tornar patir, com sempre, les ordres centralitzadores i repressores dels governants, convençuts que l’escola era el lloc adient per ensinistrar tot tipus de súbdits. 

Els sabaters van ser un dels col·lectius més actius a l’hora de demanar millors condicions de treball i una educació per a tots. El nucli bàsic de la indústria sabatera era el fabricó. En aquesta fotografia podem veure el fabricó de sa Punta a Alaior; el fabricó reunia un conjunt de persones amb lligams familiars o sense i s’hi fabricava la sabata des del principi fins al final.

Projectes i iniciatives educatives

Primera escola graduada de fillets a Alaior, creada a iniciativa de Gabriel Comas i Ribas, anys enrere. Es poden observar dos professors i un ajudant i al fons les vidrieres i les arcades de la bella arquitectura de l’escola, que encara avui perviu. En primer lloc, apareix la façana del que va ser la primera escola graduada de Menorca. En segon lloc podem veure els alumnes que anaven a escola amb els seus mestres, l’any 1925. La última fotografia correspon al pati de l’escola; un pati petit amb unes grans parets al voltant.

El col·legi La Salle d’Alaior aconsegueix, en pocs anys, una important matrícula i desenvolupa una gran tasca social i educativa; destaquen les representacions teatrals i els actes benèfics.

Les excursions i la música coral van ser un altre instrument educatiu i culturalitzador en mans de les societats i institucions. A les fotografies podem veure l’orfeó de l’Ateneu des Castell i l’orfeo del Sindicat de Sabaters d’Alaior. Aquests intercanvis eren molt profitosos i ajudaren a cohesionar la societat. 

Aquesta fotografia d’una excursió de l’Ateneu des Castell és molt interessant: al fons es pot veure el prat de Son Bou i tota la zona actualment construïda de Son Bou, Sant Jaume i Torre Solí.

A la fotografia veim Catalina Sastre Hernández de Ciutadella amb alumnes de Maó i altres mestres. Catalina Sastre va ser becada per l’Ajuntament de Maó per assistir als cursos de perfeccionament didàctic a la Universitat de Barcelona. De tornada, va impartir conferències a tots els mestres interessats i va introduir el mètode Montessori a les escoles de Menorca.

Trets històrics

La situació del país a nivell educatiu era molt deficient. La taxa d’analfabetisme se situava entorn al 50%; el número d’escoles era clarament insuficient, el pressupost irrisori i els sous dels mestres misèrrims. La dictadura va engegar algunes construccions escolars, però el panorama general no va canviar.

L’educació, tot i les proclames de tot tipus, no arriba a ser una prioritat per a l’Estat. La història té poques eines per estudiar l’estat d’ànim de les persones i els col·lectius; si ens hi poguéssim endinsar podríem demostrar que les classes dirigents tenien por a l’alfabetització universal, i no tant als grans avenços científics. Millor saber poc o no saber gairebé res que accedir al coneixement lliurament.

Any

Notícies escolars educatives rellevants a Menorca

Menorca: política, cultura i economia

Relació amb Catalunya

Estat / Europa / Món

1923

Garcia Parreño és novament elegit diputat al Congrés pels conservadors.

Salvador Seguí, líder sindical català, és assassinat.

Cop d’estat de Primo de Rivera.

*Institució del “Certificado de Estudios Primarios” necessari, almenys en teoria, per poder treballar.

*Setembre: Prohibició de l’ensenyament del català a tots els graus. 

*Substitució dels governadors civils per militars. 

*Destitució dels regidors municipals elegits. 

*La situació educativa del país era desastrosa: taxa d’analfabetisme propera al 50%; número d’escoles totalment insuficient; minsos pressupostos per a instrucció pública, sous dels mestres ridículs…

1924

Comença de nou l’activitat de l’escola racionalista de Ciutadella. Nou equip de professors: Àngel Muerza i família.

Durant aquesta nova etapa rep el nom de “Escola Pràctica”; el seu ideari pedagògic és clarament socialista. 

*Durant els anys de la Dictadura de Primo de Rivera, es produeixen notables millores en infrastructures educatives. 

*L’Ajuntament de Maó reparteix a tots els alumnes del municipi “El catecismo del ciudadano” editat pel directori militar. 

*Publicació per part de Tipografia Mahonesa d’un parell de conferències de Gabriel Comas i Camps que no es van poder celebrar a Alaior. 

Destitució de més de cent mestres de l’Escola Industrial de Barcelona. 

*Els pares dels alumnes de l’Escola Montessori de la Diputació funden la Mútua Escolar Blanquerna. Director: Alexandre Galí.

Reial Decret (12-II) sobre la inspecció d’ensenyament primari; es referma el control ideològic a les escoles públiques i privades.

*Creació de Unión Patriótica, partit que sosté la dictadura.

*Inauguració de Ràdio Barcelona, primera emissora de ràdio d’Espanya.

1925

L’escola d’Arts i Oficis passa a anomenar-se “Escuela Municipal de Estudios especializados para Obreros”.

Antoni Victory Taltavull és designat batlle de Maó per la Dictadura.

Es constitueix la Unió General de Treballadors de Balears.

Suspensió d’activitats de moltes entitats culturals i esportives.

Reial Decret (13-IX) per a sancionar els mestres que atempten contra la “Sacrosanta unidad de la patria”. Llibertat de càtedra reduïda a la mínima expressió. 

Es convoquen oposicions que provoquen moltes protestes a causa dels qüestionaris anacrònics i reaccionaris. 

Acord entre Espanya i França per a una acció conjunta al Marroc. Desembarcament d’Alhucemes.

1926

Mor el mestre Duran, professor de l’escola laica d’Alaior.

Arriba Josep Alberola, professor racionalista català, per impartir classes a l’escola laica d’Alaior.

Es publiquen un conjunt de conferències sobre Educació Sexual impartides per Pere Ballester, president de la secció de ciències morals i polítiques de l’Ateneu.

Són desterrats diversos ensenyants per qüestions polítiques.

Rendició d’Abd El-Krim (el cabdill insurrecte del Marroc) a les forces franceses.

1927

L’Ajuntament de Maó construeix l’escola rural de Tramuntana gràcies a la cessió per part de l’estat dels terrenys necessaris.

 

El 1912 es crea la plaça de mestra ambulant per la zona de Favaritx del terme municipal de Maó per facilitar instrucció als fillets de les famílies pageses dels voltants. El 1927 es construeix l’escola rural de tramuntada per millorar la qualitat educativa de la zona. 

La FOM recupera la neutralitat.

L’Ateneu des Castell segueix programant una gran varietat d’espectacles i d’activitats culturals i educatives.

 

L’Ateneu d’Es Castell va ampliant les activitats. A  les fotografies podeu observar l’aula de l’Ateneu, un grup de ball,  un equip de fútbol i una multitudinària excursió a Son Bou

L’Escola del Mar de l’Ajuntament de Barcelona organitza un homenatge a Pestalozzi amb motiu del centenari de la seva mort.

L’ala més extremista de l’anarquisme funda a València la FAI.

Creació al ministeri d’Instrucció Pública d’una Secció de Construccions Escolars.

Vaga de miners asturians.

1928

Les escoles privades religioses també se sumen a la innovació educativa: en aquesta imatge podem veure un grup de pàrvuls del col·legi de Sant Josep formats a partir del mètode Montessori, extés a molts centres educatius de l’illa.

Fundació del Partit Comunista Català.

Vaga estudiantil.

XII Congrés del PSOE.

XVI Congrés de la UGT.

1929

S’inaugura l’Escola Graduada de Maó amb assistència del Rei Alfonso XIII en el que serà un dels seus darrers actes.

La política de grans construccions escolars de la dictadura s’exemplifica a Maó amb la construcció de l’escola graduada que portà el nom del dictador. A les imatges podeu veure la parcel·la on es va construir l’escola i es pot comprovar com el carrer Josep Maria Quadrado era només un projecte.

L’escola Laica d’Alaior segueix amb la seva tasca educativa, tot i la dictadura.
L’escola compleix els requisits legals i la població respon positivament als seus mètodes i plantejaments educatius.

 

Exposició Internacional de Barcelona.

Vagues universitàries a Barcelona.

Baden Powell, el fundador de l’escoltisme, visita Mallorca, concretament Soller.

Setembre: crisi de la Borsa de Nova York.

Vagues universitàries per l’intent de donar validesa oficial als estudis cursats als centres d’ensenyament superior de l’Església. Suspensió de la vida acadèmica.

Fundació de la Confederació Catòlica de Pares de Família, de caire ultraconservador

Intent d’alçament republicà.

Exposicions internacionals de Barcelona i Sevilla.

Comitè nacional del PSOE i UGT; ruptura amb la dictadura.

1930

L’escola laica d’Alaior se separa del Centre Democràtic i Republicà a causa de la vaga de “ses set setmanes”.

*Es gradua l’escola unitària de fillets de Ciutadella.

La FOM ingressa a l’UGT. Es constitueix la Unió Socialista Menorquina.

Es fa evident la crisi mundial a Menorca que començà l’any 1929.

Vaga de set setmanes dels sabaters alaiorencs demanant un augment per parell de sabates fabricat.

Vaga general a Barcelona.

Comença a funcionar el Seminari de Pedagogia de la UB.

Es funda a Lleida una Cooperativa Freinet.

Primo de Rivera dimiteix i és substituït pel general Berenguer.

Agost: Pacte de Sant Sebastià.

Legalització de la CNT.

Vagues de la CNT a Barcelona i Madrid.

Sublevació de Jaca.