CatalanEnglishFrenchItalianSpanish

Educació Menorca

EXPERIÈNCIES INNOVADORES ACTUALS

En aquest apartat recollirem les experiències que els centres educatius i les entitats que treballen en educació ens facilitin, amb l’objectiu de compartir i aprendre junts que una bona nova escola és possible i que són moltes les iniciatives interessants que es porten a terme. Massa vegades ens fixam en allò que ve de fora i esperam que algú ens digui què cal fer. Valorar el que s’ha fet i el que s’està fent és un punt essencial per avançar a partir de bases sòlides. De vegades, allò que consideram gairebé insignificant (per conegut o per rutinari) ens ofereix les pistes per seguir endavant i constitueix la base ferma que permet seguir construint. Per aquest motiu, necessitam aprendre junts i compartir les experiències que ens poden enriquir. Aquesta secció s’anirà actualitzant contínuament, i esperam que pugui esdevenir un punt de trobada, de diàleg i d’aprenentatge en cooperació.

EDUCACIÓ A MENORCA. Dades i reflexions del present per pensar el futur. Esborrany de diagnosi. Agost 2023

RESUM DELS PROJECTES EDUCATIUS PRESENTATS DURANT EL CURS 2023-2024. GRUP DE RECERCA EN EDUCACIÓ. MENORCA.

ACTIVITATS DE PREPARACIÓ DE LA JORNADA DE REFLEXIÓ UNA BONA ESCOLA ÉS POSSIBLE. ES MERCADAL, DIVENDRES 20 DE SETEMBRE DE 2024.

EDUCACIÓ INFANTIL

EI SA GALERA. CANVI DE BOLQUER.

Les activitats quotidianes esdevenen moments importants per interactuar i treballar un conjunt d’hàbits bàsics i actituds respectuoses. El canvi de bolquer permet establir formes de comunicació positives mentre el fillet o la filleta se senten escoltats, valorats i progressivament competents en les seves capacitats.

EI SANT CLIMENT. AMBIENTS DE JOC.

Experiència que consisteix en convertir tots els espais del centre en espai de joc i amb tots els fillets i les filletes de 3, 4 i 5 anys junts. A tot l’espai es troben amb propostes definides de jocs i poden triar on anar. L’organització de l’escola ha de facilitar el joc com a eix de l’educació infantil d’acord amb la idea que l’infant no juga per aprendre sinó que perquè juga, aprèn

EI FRANCESC DE BORJA MOLL. EL MOMENT DE DINAR.

El moment de dinar és una de les activitats més transcendents a l’educació infantil. És una necessitat vital i un plaer que genera satisfacció i benestar. Les actituds i les relacions que estableixen amb l’adult tenen una gran influència en la predisposició al menjar. El centre disposa de cuina pròpia i els permet oferir un menú adaptat amb productes frescs. Aquesta experiència té en compte l’aspecte social, oferint la possibilitat de compensar necessitats i mancances alimentàries concretes. 

EI ES MUSSOL. L’ARBRE DE LA CULTURA.

Experiència que permet emportar-se llibres per part dels fillets i de les famílies a les hores d’entrada i sortida. Els llibres estan exposats en un arbre de fusta al pati, visible per tothom. Cada família apunta el conte que agafa i quan el torna. L’activitat té molt bona acollida, i els llibres s’aprofiten i en tenen cura.

EI ES MUSSOL. INTERGRUPS 0-3.

La idea és que tots els infants comparteixin espai i activitats amb altres fillets d’altres grups i així permetre l’establiment de vincles afectius amb altres fillets i els adults que els acompanyen. D’aquesta manera, aconseguim que els canvis de grup i de tutora formin part ja de la dinàmica del centre i que les famílies coneguin ja les dinàmiques i les tutores del proper curs.

EI ES BUSQUERETS. EL CANVI DE BOLQUER.

Arran d’una activitat de formació, les educadores van decidir donar més valor a les petites coses del dia a dia i es van fixar en el canvi de bolquers com un moment d’atenció individualitzada cap a cada infant. La metodologia esdevé coreografia que anticipa allò que es farà i fa partícip el fillet de tota la seqüència de moviments, alhora que es van posant paraules a tot el que es fa.

ENTITATS DEL TERCER SECTOR

CENTRE D’ESTUDIS LOCALS (CEL) ALAIOR. CONÈIXER EL POBLE.

Experiència d’aprenentatge i servei en l’àmbit de l’educació no formal. El centre organitza un servei de guiatge i atenció cultural per atendre visitants d’estiu amb un grup de joves voluntaris. Visiten el patrimoni cultural del poble, l’església de Santa Eulàlia i els túnels antiaeris de la Guerra Civil. Els joves voluntaris actuals formen part del programa Un Estiu per Créixer del Consell Insular.

FUNDACIÓ LITHICA. LES PEDRES PARLEN.

Les pedreres de s’Hostal de Ciutadella acullen visites de persones de totes les edats. Aquests grups són guiats per una persona responsable i visiten les pedreres com un gran museu a l’aire lliure; els jardins mediterranis amb els quals s’ha recuperat part de la pedrera i el recorregut pel laberint de marès. Un segon taller aborda la possibilitat de treballar una peça de marès petita amb les eines que s’usaven antigament.

JUSTÍCIA ALIMENTÀRIA. ESCOLETES SALUDABLES I SOSTENIBLES.

Aquesta entitat, amb el suport de la Direcció General de Cooperació, treballa amb les escoletes infantils en direcció a un model alimentari saludable, just i sostenible. Els productes de temporada són el fil conductor de totes les propostes. Inclou activitats de formació, espais de cocreació i recursos per a les escoletes i les famílies.

JUSTÍCIA ALIMENTÀRIA. CANVI CLIMÀTIC I ALIMENTACIÓ.

Justícia Alimentària acompanya 4 centres d’educació secundària de l’illa, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la comunitat educativa sobre la necessitat que les pràctiques alimentàries contribueixin a la transició cap a un sistema agroalimentari just, saludable i sostenible, que permeti alleugerir el canvi climàtic.

AJUNTAMENTS

AJUNTAMENT D’ALAIOR. BICIA’T.

Projecte socioeducatiu dels Serveis Socials i Policia Tutora que té per objectiu atendre el benestar de joves en procés d’intervenció per part dels Serveis Socials, fent servir com a eina d’intervenció la formació en mecànica per a la recuperació de bicicletes i patinets procedents de dipòsits municipals. El projecte va adreçat a joves d’entre 11 i 18 anys del municipi. Se treballa, indirectament, la problemàtica de caire psico-social d’alguns d’aquests fillets.

AJUNTAMENT D’ALAIOR. ESTIU ACTIU.

Programa adreçat a joves d’entre 14 i 18 anys amb risc d’exclusió social, que els ofereix la possibilitat d’estar actius durant l’estiu participant en una acció d’aprenentatge no formal. L’Ajuntament col·labora activament amb les empreses, entitats i centres on els joves realitzen els seus aprenentatges. Els joves reben una beca per dia que van a l’empresa i aquesta els acull de manera altruista.

AJUNTAMENT DE CIUTADELLA. EDUCACIÓ AFECTIVA CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES.

Consisteix en un programa integral d’educació afectiva i sexual contra les violències masclistes que inclou formació al professorat, tallers per a les famílies i tallers per a l’alumnat. Els centres educatius acullen els tallers que s’imparteixen en horari escolar. L’assistència per part del professorat i de les famílies és voluntària.

CENTRES DE PRIMÀRIA

CC CALÓS. SANT FRANCESC DE SALES. SUPERAULES.

Les superaules són espais d’aprenentatge molt més grans, on l’organització i l’espai físic de l’aula esdevenen el factor clau per potenciar experiències d’aprenentatge autònomes i variades. Tres mestres programen, suggereixen, guien, ajuden i avaluen conjuntament. Tot plegat esdevé un gran espai col·laboratiu amb tres espais amb funcions específiques: el foc de campament o lloc de trobada, la font on es nodreix d’aprenentatges i la cova, espai on trobar moments de pausa i reflexió.

CEIP ANTONI JOAN. EXPLOBOX.

Consisteix en fer quatre activitats simultànies dins l’aula amb dos voluntaris nadius de parla anglesa: dues activitats orals, el joc del Memory i una activitat d’escriptura o d’escolta individual amb la supervisió dels mestres. Explobox es realitza de quart a sisè de primària en l’horari de llengua anglesa.

CEIP ANTONI JOAN. APADRINA UN LLIBRE.

Projecte gestionat per la comissió de biblioteca, amb representants de tots els cicles i obert a tota la comunitat educativa, que consisteix en apadrinar un llibre i fer-ne difusió. S’hi pot participar de diferents maneres (aportant un euro per alumne que permet comprar més llibres o apadrinar-los per donar-los a conèixer). Del projecte se’n deriven moltes activitats: disseny de punts de llibre, xapes, cartells informatius, inventaris, llistats de preus, vídeos, calendaris… tot adreçat a promocionar la lectura.

CEIP ANTONI JOAN. I SI T’ARRIBA UN MISSATGE?

Aquesta iniciativa treballa les habilitats lingüístiques, especialment l’expressió escrita (carta, correu electrònic, diàlegs i conversacions) en situacions reals de comunicació. La tasca consisteix en escriure, rebre i enviar correspondència amb alumnes d’una escola de França. En paral·lel, es treballen els diferents aspectes de la comunicació escrita anteriors al correu electrònic (segells, servei de correus…).

CEIP ANTONI JOAN. BUTLLETÍ DEL DIVENDRES AL MATÍ.

Aquest butlletí és un programa de ràdio que realitzen tots els cursos els divendres entre les 8:50 i les 9:10. Cada setmana, una classe s’encarrega de preparar el programa i de seleccionar allò que volen compartir (projectes, activitats, jocs, endevinalles…). També se fan alguns programes temàtics amb convidats especials. Cada grup, durant el curs, realitza un mínim de tres programes de ràdio. La retransmissió s’enregistra i és compartida al bloc de l’escola.

CEIP ANTONI JOAN. PROJECTE 4 CORDES.

Aquest programa està subvencionat per l’Ajuntament de Maó amb la col·laboració de Joventuts Musicals. S’ofereix a l’alumnat de 3r a 6è de primària la possibilitat d’aprendre a tocar el violí i el violoncel en grup, mitjançant classes col·lectives i una metodologia participativa. Les classes són en horari lectiu d’una hora setmanal per cada curs i impartides per tres músics de Joventuts Musicals i el mestre de música del centre.

CEIP ANTONI JOAN. CREACIÓ D’UNA GALERIA D’ART.

L’àrea d’Educació Plàstica i Visual l’organitza en tallers intracicles entre 1r i 3r de primària i s’inicia amb una visita a la Galeria Hauser and Wirth de l’Illa del Rei. Allà observen i aprenen una sèrie de tècniques que van descobrint i experimentant al llarg del curs. Totes les produccions passen a formar part de la Galeria d’Art de l’escola, que s’obre a tota la comunitat educativa i a diferents entitats del municipi. Entre d’altres conceptes treballen l’art en el temps, l’art i les paraules, l’obra col·lectiva o l’escultura.

CEIP ANTONI JOAN. TREBALLS PER ESPECIALITATS.

Els cursos de primària s’organitzen entorn als tutors de cada grup, els quals també són especialistes d’una àrea de coneixement (matemàtiques, llengua catalana i llengua castellana). D’aquesta manera cada tutor especialista exerceix de tutor del seu grup, però també imparteix l’àrea de la seva especialitat a la resta dels grups del cicle. Aquesta organització millora la coordinació i el treball de les àrees instrumentals.

CEIP FRANCESC D’ALBRANCA. L’ESCOLA DES MIGJORN: UNA ORGANITZACIÓ DIFERENT.

L’escola ha adoptat una nova organització que implica els espais i el professorat. Les aules s’han convertit en espais aula-ambient que inclouen un ampli ventall de propostes i activitats d’ensenyament i aprenentatge. El professorat atén els alumnes en cada ambient i els ajuda i encoratja a realitzar activitats cada vegada més complexes.