Estudiants de l’Escola Laica d’Alaior amb el mestre Xiu. El mestre Xiu, Francesc Sintes, fou nomenat auxiliar docent a l’Escola Graduada d’Alaior, on va treballar amb els mestres Bosch i Palliser.
Les escoles innovadores disposaven els espais en zones d’activitats diverses. No tothom treballava el mateix al mateix temps. També podien elegir entre diferents activitats. El treball en grup era habitual i les aules disposaven de suficients materials.
Foto de la primera Escola Pública Municipal d’Alaior, dirigida per Gabriel Comas. Finals del segle XIX. Gabriel Comas col·laborà activament per aconseguir una escola graduada a Alaior i treballà incansablement per la innovació educativa.
L’Escola Nacional de Filletes d’Alaior no es va graduar fins els anys 30. En aquesta foto de 1925, veim totes les filletes de diferents edats amb la seva mestra. La graduació va avançar lentament pel cost que suposava.
Impressionant fotografia de 1892 de la fàbrica de filats i teixits Industrial Mahonesa. Fixeu-vos que el peu de foto diu: personal de la sección de tejidos. Els fillets i les filletes que apareixen són part del personal; són treballadors. Evidentment, molts dels fillets i de les filletes són fills de treballadors majors, però no apareixen a la foto per la pertinença a les famílies, sinó com a manobres. A la fàbrica hi treballaven unes tres-centes persones.
Interior de l’Escola Racionalista de Ciutadella poc temps després de la seva inauguració, el 1912. Constava d’una àmplia aula, d’un extens pati i d'un petit jardí al davant. Ocupava un solar del passeig de Sant Nicolau, on actualment hi ha la Policia Nacional.
Fotos Colònia Escolar Addaia. Ajuntament de Maó. Les colònies escolars eren una iniciativa higiènica i educativa per a fillets en risc de pobresa extrema. Duraven un mes i combinaven exercici físic, hàbits de salut, menús equilibrats i convivència. Quan acabaven l’estada, el seu estat físic havia millorat considerablement. Aquesta iniciativa fou promoguda per la Institución Libre de Enseñanza, i Maó fou una de les ciutats capdavanteres en oferir aquest servei públic.
Les fotografies de la colònia escolar de 1913 estan conservades en perfecte estat a l’Arxiu Històric de Maó i inclouen breus explicacions que reproduïm.
Les famílies dels fillets visiten la Colònia i preparen un bon dinar per tots.
Després del bany, el berenar, alguns exercicis físics a l’aire lliure i d'endreçar les seves coses, fan unes hores de classe, aprofitant la bellesa de l’entorn (estudien plantes i petits animals, peixos i aus, recorren el bosc i coneixen les hortalisses que se sembren a les riques i productives terres de s’Hort des Lleó).
Copyright © Educació Menorca. Diseny Web: Tao Visual